Weldi

Tunesië, 2019 / 104 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngst
Regie: Mohamed Ben Attia
Met: Imen Cherif, Mouna Mejri en Mohammed Dhrif e.a.

Modern Tunesisch drama. Het verhaal van een Syriëganger, verteld vanuit het onbegrip van zijn wanhopige vader.
Net als bij zijn vorige film Hedi waren de broers Dardenne ook coproducent van deze film. Over de schouder van de vader van een Syriëganger kijken we mee hoe hij op zoek gaat naar zijn zoon en naar antwoorden. De ouderlijke bezorgdheid over hun enig kind – die zo’n mooie toekomst voor zich had - verandert in acute wanhoop. Weldi betekent ‘Lieve Zoon’. Zijn zij medeschuldig? Hadden zij het kunnen zien aankomen?

Na de Arabische Lente lijkt het de Tunesiërs voor de wind te gaan. Tunesië was het enige land dat na de opstanden van 2011 erin slaagde een democratisch bestuur te krijgen. Toch blijft de politieke onrust en Tunesië schijnt het land te zijn van waaruit de meeste jongeren naar een IS-trainingskamp vertrekken.

Net als in Le Jeune Ahmed begrijpen we niets van de motieven van de jonge Syriëganger. Doordat Attia de emoties van de ouders laat zien, wint deze film het van le Jeune Ahmed. Weldi laat zien dat nog lang niet alle verhalen rondom het afglijden naar het Jihadisme verteld zijn. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.