Ága

Bulgarije, 2019 / 96 minuten
Regie: Milko Lazarov
Met: Mikhail Aprosimov, Feodosia Ivanova en Galina Tikhonova

Een Inuïtpaar in Jakoetië, in het hoge noorden van Siberië, vertelt elkaar ‘s avonds oude legendes en hun dromen. Die kunnen gaan over ingebeelde ontmoetingen met dieren, mensen - dood of levend - het heeft allemaal een betekenis. Ze lijken het laatste echtpaar op aarde. Nanook en Sedna leiden in hun yurt een leven dat draait om de essentie. Eten, warm blijven, zorgen voor elkaar.

De vrouw heeft een pijnlijke buik, ze weet dat ze stervende is. Ze zou graag over hun dochter Ága spreken, die jaren geleden de ouderlijke yurt verliet om te gaan werken in een diamantmijn. De leegte door het vertrek van Ága wordt gereflecteerd in de leegte van het landschap. Maar haar man weigert over dit onderwerp te praten. Hij kan over alles praten, behalve over zijn eigen kind.

Ága gaat over een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de permafrost, over sprakeloosheid en emotionele verharding die alleen kan worden verzacht in het aangezicht van de dood. De opwarming van de aarde komt maar één keer ter sprake in Ága, maar eigenlijk staat de hele film in het teken van klimaatveranderingen: daardoor groeit er nog nauwelijks iets in de omgeving van Nanook en Sedna, waardoor de rendierenpopulatie is uitgedund en zij er dus ook niets meer te zoeken hebben. (M.v.H.)

Bekroond met 23 internationale prijzen

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - "Klimaatcrisis: de lente komt eerder"
★★★★☆ Volkskrant - "Ága toont onthutsend hoe het traditionele leven in Siberië wegsmelt"
★★★★☆ VPRO Cinema - "Een fictieve filmische metafoor voor de onttovering van de wereld"