La Dentellière

Frankrijk/Zwitserland, 2019 / 107 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Claude Goretta
Met: Isabelle Huppert, Yves Beneyton en Florence Giorgetti

In deze film speelde Huppert haar eerste hoofdrol: ze kreeg hiervoor de prijs voor de beste nieuwkomer van de British Film Academy. Het werd haar internationale doorbraak. Later kreeg ze de Franse César, de Europese Film Prijs, De Zilveren Beer van Berlijn, de Best Actor Award in Cannes en de Golden Globe. Ze werkte samen met vele regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven.

La Dentellière (de kantwerkster) is een roman van Pascal Lainé. Het boek kreeg in 1974 de Prix Concourt, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs. De verfilming kreeg veel internationale waardering en werd misschien wel net zo populair als het boek zelf. De Zwitserse regisseur Claude Goretta maakte er een zeer genuanceerde karakterstudie van, met een tot in de details berekende cameravoering.

De film verschilt op enkele punten van het boek, maar volgt de algehele lijn van het verhaal. Een eenvoudig kapstertje wordt in de vakantie verliefd op een student. Hij is in intellectueel opzicht haar tegenpool. Het intellectuele milieu van Parijs interesseert haar niet en maakt haar niet ambitieuzer. Ze lijkt gelukkig te zijn zoals ze is. Zij kan het leven van hem niet begrijpen en hij laat haar vallen wanneer blijkt dat ze nooit zijn gelijke zal kunnen worden. De idylle is gebroken en Béatrice (bijgenaamd Pomme) vertrekt stilletjes. Later ziet François haar terug in een psychiatrische inrichting. Voor Pomme is het leven gestopt op de dag dat zij werd afgewezen: zij zit opgesloten in haar zwijgzaamheid.

Het laatste shot van de film verklaart de titel; wanneer Pomme recht in de camera kijkt doet ze denken aan de kantwerkster van Vermeer. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

Dé doorbraakfilm van Isabelle Huppert.