The wild Pear Tree

Macedonië/Turkije, 2018 / 188 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Nuri Bilge Ceylan
Met: Aydin Dogu Demirkol, Murat Cemcir e.a.

The wild Pear Tree draait om Sinan, pas afgestudeerd als leraar, maar vooral een schrijver in spe die erop gebrand is om zijn eerste roman te publiceren. Geldgebrek drijft hem terug naar zijn geboortedorp en het disfunctionele gezin waarin hij is opgegroeid. Dit gaat gebukt onder de gokverslaving van de pater familias, die volgens Sinan ‘voortdurend in gevecht is met de absurditeiten van het leven.’ De jonge kerel beschouwt zijn buren als boeren (en dat is niet als compliment bedoeld) en hekelt dat iedereen behekst lijkt door geldhonger. Hij voelt zich intellectueel superieur tegenover zijn dorpsgenoten en bezit daarenboven het irritante trekje om dat voortdurend te laten voelen. Maar Sinan ligt vooral in de knoop met zichzelf. In zijn vader en diens verschrompelde ambities ziet hij een toekomstbeeld dat hij absoluut wil vermijden.

De film Winter Sleep was een keerpunt in de carrière van Ceylan: de film bevatte naar zijn norm opvallend veel dialoog en was onmiskenbaar beïnvloed door het mild weemoedige en goedmoedig ironische werk van de Russische meester Anton Tsjechov.

Een mooi staaltje van zulke ironie vinden we ook in The wild Pear Tree: Sinans dorp ligt in de schaduw van Çanakkale, de stad die het dichtst bij het oude Troje ligt en de plek ook waar veertien jaar geleden Troy ingeblikt werd. Het reuzenpaard uit die Hollywoodfilm is ondertussen een van de toeristische attractiepolen van de stad.

Gefilmd in luisterrijke breedbeeldcomposities met prachtige visuele patronen en een fascinerend spel met kleuren is The wild Pear Tree een lust voor het oog. Het is tevens een rijke bespiegeling over opgroeien, volwassenheid en de consequenties die daarmee gepaard gaan. Maar het is bovenal een emotioneel rijk geschakeerd portret van een zoekende ziel, een man verscheurd tussen idealen en de werkelijkheid. (K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ NRC - "opnieuw een lange prachtfilm…over een jongeman met gefnuikte ambities als schrijver"
★★★★★ Parool - "Roberto Minervini laat opnieuw zijn ultiem solidaire blik los op het arme Amerikaanse zuiden, ditmaal met drie versmeltende portretten van mensen in zwarte gemeenschap rond New Orleans."