Le Jeune Ahmed

België, 2019 / 84 minuten
Let op met kinderen tot 9 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne
Met: Idir Bed Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou e.a.

Een tiener in de ban van een islamprediker staat in het middelpunt van deze film. Waar interpretaties en analyses zinloos zijn, houden de broers Dardenne (regie) hem slechts geduldig in het oog. Dit is typerend voor hun stijl van film maken. Zij leggen de focus op een jonge hoofdpersoon en de sociale krachten die op hem inwerken. Door het klassiek realisme, met zijn bedrieglijk simpele maar in feite waanzinnig efficiënte stijl, staat elk beeldkader en elke camerabeweging in dienst van de vertelling. En opmerkelijk is het vermogen om oprechte betrokkenheid te wekken met hun hoofdpersonage, ook als zijn gedrag afkeuring oproept.

Wat Ahmed op dit moment in zijn leven bepaalt is zijn jeugd. Via een jeugdzorginstelling komt Ahmed op een boerderij terecht waarna hij in rap tempo radicaliseert. Het ondoordringbare pantser waarachter hij zich tot voor kort verloor in computerspellen, is nu gepolijst met islamitische regels over reinheid en zuiverheid.

We zien een deel van de moderne samenleving die zich manifesteert in een locked-in syndroom met waanideeën. De Dardennes zijn meesters in het op pijnlijke wijze blootleggen van de open zenuw die wordt veroorzaakt door onbegrip, niet begrepen worden en het vastklampen aan een valse waarheid. (K.H.).

Awards:
Officiële selectie Filmfestival Cannes
Cannes: Winnaar beste regisseur

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Lovenswaardig: Le Jeune Ahmed is een dwingend relaas zonder makkelijke oplossingen"
★★★★☆ AD - "Een Pakkend drama dat andere uitkomsten biedt dan de kijker zou verwachten"
★★★★☆ Trouw - "Een film die op verwonderlijke wijze raakt"