Cold Case Hammarskjöld

Denemarken/Noorwegen/Zweden, 2019 / 128 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstDiscriminatie
Regie: Mads Brügger
Met: Fons Feyaerts, Mads Brügger, Richard Goldstone e.a.

Op 18 september 1961 kwam Dag Hammarskjöld - destijds secretaris-generaal van de Verenigde Naties - om bij een vliegtuigcrash in toenmalig Rhodesië. De Zweed was onderweg om een wapenstilstand tussen de democratische republiek Congo en het van Congo afgescheiden Katanga in goede banen te leiden.
Hammarskjöld was als idealistische diplomaat een warm pleitbezorger van democratisch zelfbestuur in postkoloniaal Afrika. Dat streven werd hem fataal. Na zijn dood werd er naarstig gespeculeerd: was dit een zorgvuldig gecalculeerde moordaanslag? Uitgevoerd door westerse mogendheden met kwade intenties?

Brügger onderzoekt de dood van Dag Hammarskjöld. Was het moord? En door wie werd die dan gepleegd? En waarom? Hij ontdekt daar een post-koloniale doofpot. Opnieuw legt hij de gruwelijke westerse inmenging in Afrika bloot. Door hard te werken en obstakels te overwinnen weet hij veel te ontrafelen. Hij experimenteert met het genre en hij heeft flarden van de documentaire geanimeerd, voor de situaties waar geen beelden van bestaan.

Een spannende en experimentele zoektocht met een bizarre uitkomst. (M.v.H.)

Bijzonderheden
In het kader van Cultura Nova 2019.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★★ Filmtotaal - "Unieke documentaire"
★★★★☆ VPRO Cinema - "Wonderlijke, alarmerende docu"