The Fall of the American Empire

Canada, 2018 / 127 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaar
Regie: Denys Arcand
Met: Alexandre Landry, Maripier Morin en Rémy Girard

Canadese satire laat zien hoe alles gekapitaliseerd wordt, zelfs oprechte gulheid. Met een sardonisch genoegen legt Arcand onze idiote omgang met geld bloot. De film gaat over het concept ‘geld’: wat het betekent, hoe het wordt gebruikt, welke waarde het in onze wereld heeft en wat het mensen kan aandoen.

Hoofdpersoon is Pierre-Paul, een 36-jarige filosoof die voor een koeriersbedrijf werkt, een baan waar hij volgens hem zelf te goed voor is. Eén enkele gebeurtenis verandert zijn leven: hij komt in het bezit van heel veel geld. Dit geld kan hem de levensstijl geven die hij wil, maar kan ook leiden tot problemen, namelijk in de vorm van verwikkelingen met zowel de politie als de criminele onderwereld. De ontwikkelingen trekken hem mee in een onwaarschijnlijke reis waarbij hij al zijn verstand en creativiteit nodig heeft om zijn achtervolgers te verslaan. Onder hen twee vrouwen: een jonge agente die hem achter de tralies kan zetten en een jonge prostituee die hem kan bevrijden.

Gaandeweg verandert de film in een subtiel onderzoek naar de hedendaagse maatschappij. Een geestige en sardonische satire waarin Marcus Aurelius speelt met Rousseau en Machiavelli. (M.v.H.)
Fipresci prijs, Valladolid International Filmfestival 2018

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ VPRO Cinema - "Een vermakelijk fris Robin Hood-verhaal met Woody Allen-achtige dialogen"
★★★★☆ NRC - "Wat als fantasieën in een geslaagde misdaadkomedie geldt"