Le grand Bain

België/Frankrijk, 2018 / 122 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruikDiscriminatie
Regie: Gilles Lellouche
Met: Philipe Katerine, Leila Bekhti Virginie Efira, Guillaume Canet e.a.

The Full Monty met speedo', zo werd vorig jaar de komedie Swimming with Men aan het Britse publiek verkocht, over een groepje mannen van middelbare leeftijd die hun midlifecrisis proberen te bezweren met synchroonzwemmen. Gelijk daaraan brachten de Fransen Le grand Bain uit: beide films zijn gebaseerd op de Zweedse documentaire Men who swim uit 2010, over mannen van een Stockholmse zwemploeg die naar verluidt al zwemmend protesteren tegen de zinloosheid van het leven.

In het gemeentelijk zwembad bekwaamt een groepje mannen van middelbare leeftijd zich in de kunst van het synchroonzwemmen. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen besognes. Samen vormen ze echter een hecht team en zijn ze er voor elkaar. Langzamerhand krijgen ze weer het gevoel dat ze er toe doen. Ondanks sceptische reacties van familie en vrienden besluiten ze als team voor Frankrijk uit te komen op het WK synchroonzwemmen. Met veel wilskracht storten ze zich in het avontuur, dat hen het zelfvertrouwen en het plezier in het leven teruggeeft.

In deze ontroerende Franse tragikomedie schetst filmmaker Gilles Lellouche (Narco) met de nodige humor een authentiek beeld van het leven zoals het komt. De feel good film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en ging vorig jaar in première op het filmfestival van Cannes.

Le grand bain is in Frankrijk genomineerd voor maar liefst 10 Césars en is met 4,3 miljoen bezoekers een van de grootste Franse filmhits van het afgelopen jaar. Mathieu Amalric (The Grand Budapest Hotel), Virginie Efira (Elle, Un Amour impossible), Guillaume Canet (Double Vies), Leïla Bekhti (Un Prophète) en Benoît Poelvoorde (Coco avant Chanel, Le tout nouveau Testament) vertolken de hoofdrollen in deze ook door de pers zeer positief ontvangen film.

Nominaties: César voor Beste film en beste regisseur, César voor beste actrice in bijrol, César voor meest origineel scenario, geluid en montage. (K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ NRC - "Hartverwarmend. Menig man in midlifecrisis zal stiekem een traantje wegpinken bij het zien van de schoonzwemfinale"