Peterloo

Groot-Brittannië, 2018 / 154 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Mike Leigh
Met: Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley e.a.

Mike Leigh vertelt in zijn nieuwste film het waargebeurde verhaal van de beruchte slachtpartij tijdens een vreedzame, pro-democratie bijeenkomst bij St Peter's Field in het Engelse Manchester in 1819.

Het beruchte Engelse bloedbad Peterloo vond 200 jaar geleden plaats, op 16 augustus 1819. Henry Hunt spreekt tijdens een demonstratie op het St. Peter's Field in Manchester zestigduizend mensen toe om het stemrecht te hervormen. Het vreedzame protest ontaardt in een tragedie als een officier een van de leiders wil arresteren. Vijftien mensen worden gedood en ongeveer zevenhonderd raken gewond door toedoen van een charge van de gewapende militie.

Peterloo markeert een beslissend moment in de Britse democratie, en speelde ook een belangrijke rol in de oprichting van de krant The Guardian. De immer geëngageerde Mike Leigh (Naked, Secrets and lies, Vera Drake) verweeft meerdere verhalen van gewone mensen en geeft het politiegeweld een hedendaagse relevantie. Zijn nieuwe film ging op het Filmfestival van Venetië in de competitie in première. (K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ AD - "Leigh schetst een fascinerend tijdsbeeld dat onvergetelijke beelden oplevert"
★★★★☆ NRC - "Schilderachtige film over bloedig protest"