Tarde Para Morir Joven

Argentinië/Brazilië/Chili/Nederland, 2018 / 110 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Dominga Sotomayor Castillo
Met: Antar Machado, Demain Hernández, Magdalena Tótoro

Adembenemend mooi gefilmde coming of age-vertelling over de zestienjarige Sofia, die, na de val van Pinochet in 1990, opgroeit in een commune aan de voet van de Andes. Het zijn duidelijk niet alleen de tieners die groeipijnen moeten ondergaan. Het is ook Chili zelf dat weer moet leren op eigen benen te staan.

We zien Sofia en de andere leden van de commune in de zomer van 1990, de eerste zomer waarin de democratie weer terug is in hun land. De tieners ontdekken hun eerste liefdes en angsten en zo ver verwijderd van de stad worden ze geconfronteerd met de gevaren van de natuur. De toekomst brengt onzekerheid, zowel voor de tieners als voor Chili. Sotomayor’s film dompelt je onder in gestolen momentopnames van de jeugd. Opgroeien wordt een bijna tastbare ervaring in deze deels autobiografische film.

Tarde para morir joven is een mooi portret van een jong Chili dat, net als de drie tieners Clara, Sofía en Lucas, haar weg moet vinden in de wereld. De prachtige shots van de natuur rondom de Andes en het geweldige acteerwerk maken het een intrigerende film, die prettig weemoedig stemt. (M.v.H.)

Zilveren Luipaard v.h. Locarno Film Festival

KNF prijs v.d. Nederlandse Filmjournalisten voor Best Nederlandse CoproductieBijzonderheden
In het kader van Cultura Nova 2019.

Amrand Leenaers

De voorstelling van 30 augustus wordt ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival the Netherlands (LAFF) in Utrecht. 'Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya's. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden door Zuid-Amerika. Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent'.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.