Green Book

Verenigde Staten, 2019 / 130 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Peter Farrelly
Met: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini

Don Shirley is een succesvol pianist die op tournee gaat door het zuiden van de Verenigde Staten. Dat was in 1962 iets bijzonders, temeer omdat Don van Afro-Amerikaanse afkomst is. De titel van de film refereert aan The Negro Motorist Green Book, een speciale reisgids die hem informeert over de plekken in witte staten die veilig zijn voor Afro-Amerikanen. Dons tweede veiligheidsmaatregel komt in de persoon van Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die wat wil bijverdienen. Met zijn rauwe voorkomen en onbehouwen manier van doen staat hij in wonderlijke tegenstelling tot de beschaafde, hoogopgeleide Don. Om veilig thuis te komen zullen ze hun ogenschijnlijk onoverbrugbare verschillen opzij moeten zetten.

Green Book is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Jamaicaans-Amerikaanse jazzpianist Don Shirley en zijn chauffeur en bodyguard Tony “Lip” Vallelonga. De film werd vertoond op het Toronto Internationaal Film Festival en oogstte grote lof, met name vanwege het acteerwerk van beide hoofdpersonen die genomineerd werden voor Golden Globes én Oscars. (K.H.)

Bijzonderheden
Bij de matineevoorstelling van 24 mei serveren wij gratis een stukje vlaai als u een kopje koffie of thee bestelt.
Let op: deze voorstelling stond eerst gepland voor 17 mei en is verschoven naar 24 mei.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ AD - "het filmplezier druipt ervan af en de boodschap is een halve eeuw later nog steeds van toepassing"
★★★★☆ NRC - "Flair en vakmanschap"
★★★★★ VPRO Cinema - "de tragikomische toon is perfect getroffen en Martensen en Ali zijn samen geweldig"
★★★★☆ Cinemagazine - "…is een hartverwarmende feelgoodfilm die zelfs de grootste cynicus met een glimlach de bioscoopzaal zal doen verlaten"