Eighth Grade

Verenigde Staten, 2019 / 94 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Bo Burnham
Met: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson e.a.

Eighth Grade haalde afgelopen zomer het nieuws nadat de film in de VS de gevreesde R-rating had gekregen: hij werd ongeschikt bevonden voor kijkers jonger dan 17 jaar!! De regisseur kreeg de optie om te snijden in de film om deze alsnog geschikt te krijgen, maar hij koos voor een tegenzet: op één dag gratis vertoningen waarbij de filmkeuring niet in acht hoefde te worden genomen.

In Eighth Grade voert Burnham een onzeker dertienjarig pubermeisje op: Kayla. Ze zit net op de middelbare school en maakt aandoenlijke, stuntelige vlogs. Het Amerikaanse schoolsysteem, waarbij allerlei vaardigheden in een competitie worden gegoten (het ‘meest atletische’ meisje, de ‘grappigste’), werkt niet bepaald mee: Kayla is ‘de stilste’.

Wat volgt is een bewonderenswaardig invoelbare afdaling in het brein van een modern pubermeisje, met sociale kritiek die dikwijls slim verpakt is als licht-wrange grap. De oprechte eerlijkheid en nieuwsgierigheid waarmee de regisseur kiest voor het perspectief van Kayla, is een verademing. Het ongemak druipt ervan af. Maar Kayla komt er wel! (K.H)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Filmtotaal - "Een perfecte film voor deze tijd. Aanbevolen aan ieder die dertien is of ooit is geweest."
★★★★☆ Volkskrant - "reis mee door het brein van een onzeker pubermeisje"