Bloeistraat 11 & This magnificent Cake!

2018 / 64 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikDiscriminatie
Regie: Nienke Deutz Emma De Swaef en Marc James Roels
Met: stemmen van Jan Decleir, Bruno Levie, Paul Huvenne e.a.
Ondertitel: Nederlands - Zonder Pauze

Voorstelling in het kader van het Euregion Film Festival.

Bloeistraat ging in premiere op het internationale animatiefestival in Annecy en won daar twee prijzen.

Het Amerikaanse tijdschrift Variety noemde de film “the fruit of the flowering Flanders school of animation”.

In deze ene film combineert Duetz de technieken van 2D en 3D animatie, en stop-motion met op plastiek geprinte personages die in het decor worden geplaatst. Als je de Bloeistraat opzoekt via Google Street View, vind je een idyllisch straatje dat zorgeloosheid uitstraalt, en zo is ook de vriendschap tussen de twee meisjes zorgeloos. Maar als de puberteit haar intrede doet, zorgt dat voor een ongemakkelijk gevoel in de relatie.

Deutz verbeeldt in miniatuurversie een van die vele kleine tragedies die gepaard gaan met puberteit, zonder zwaarmoedig te worden.

This magnificent Cake!

De titel staat voor Ce magnifique Gâteau, volgens de overlevering een citaat van de Belgische koning Leopold II, waarmee hij Afrika aanduidde. Hij wilde ook een stuk van die geweldige taart. En zo kwam de Congo Vrijstaat er, van 1885 tot 1908 persoonlijk eigendom van de Belgische koning, daarna werd het een Belgische kolonie. De Belgische heerschappij over Congo zou tussen 1885 en 1908 zeker vijf miljoen Congolezen het leven kosten. In vijf vignetten, afwisselend scherp, grappig of melancholisch, steekt This magnificent Cake! de draak met het Belgisch kolonialisme en met de Belgen die daar hun geluk zochten. Stop-motionfilm in vijf hoofdstukken, met vijf verschillende hoofdpersonen, maar toch een samenhangend geheel door de terugkerende motieven, de kalme voice-over, de muziek en het Afrikaanse decor. Sfeervol door de schemerige tinten en het gebruik van alpacawol, vilt en paardenhaar. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ NRC - "rijke animatiefilm die je telkens opnieuw kan zien"
★★★★☆ Volkskrant - "Animatie van eenzame klasse"
★★★★☆ Cinemagazine - "rijke animatiefilm die je telkens opnieuw kan zien"