The Favourite

Groot-Brittannië/Ierland/Verenigde Staten, 2019 / 119 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldAngstSeks
Regie: Yorgos Lanthimos
Met: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone e.a.
Ondertitel: Nederlands

Het begin van de 18e eeuw; Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen.

De broze en kinderlijke koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen.

Als oorlogspolitiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen.

The Favourite won twee prijzen tijdens de 75ste editie van het filmfestival van Venetië. Olivia Colman won in de categorie Beste Actrice, daarnaast sleepte de film de juryprijs in de wacht. (bron: Fox Searchlight Pictures) (M.E.B.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ Telegraaf - "Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch"
★★★★★ VPRO Cinema - "Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen , tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de grootmeester Yorgos Lanthimos "