The Kindergarten Teacher

Verenigde Staten, 2018 / 96 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Sara Colangelo
Met: Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael Garcia Bernal e.a.
Ondertitel: Nederlands

Lisa is kleuterjuf, saai getrouwd en moeder van twee smartphone-tieners die haar niet meer nodig hebben. Haar leven kabbelt voort.

Om in haar artistieke behoefte te voorzien, volgt ze een poëziecursus. Haar gedichten stellen niet veel voor, totdat ze het gedicht van een vijfjarig jongetje uit haar klas gebruikt. Ze doet of ze het zelf schreef en wordt geprezen. Haar leraar valt als een blok voor haar.

Het jongetje, Jimmy, lijkt een wonderkind en Lisa ontfermt zich over hem. Ze probeert zijn familie bij de dichtkunstenaar te betrekken en wordt daar steeds doortastender in.

Van een aardig verhaal verandert de film van sfeer. Het is de vraag hoezeer Lisa, met al haar goede bedoelingen, gaat ontsporen. Of kan ze zichzelf in toom houden? Hoofdrolspeelster Maggie Gyllenhaal weet de ambiguïteit uitstekend over te brengen: Lisa roept afwisselend afgrijzen, begrip en medelijden op, maar simpel te doorgronden is ze nooit. Vooral het slot van de film is mooi en passend uitgevoerd en de laatste scène met Jimmy slaat de spijker op zijn kop.(K.H.)

De film is een Amerikaanse remake van de gelijknamige Israëlische film uit 2014.

Tijden & Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "van gemoedelijk drama verandert The Kindergarten Teacher in ongrijpbare thriller"