Shoplifters

Japan, 2018 / 120 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGrof taalgebruikSeks
Regie: Hirokazu Kore-eda
Met: Lily Franky, Jyo Kairi, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Sasaki Miyu
Ondertitel: Nederlands

Deze winnaar van de Gouden Palm in Cannes is een zachtaardig portret van een hechte surrogaatfamilie van kruimeldieven die een meisje in hun midden opneemt. Een bitterzoete fabel over de twee gezichten van de Japanse samenleving.

Osamu en zijn zoon zijn na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis, als ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegenkomen. Ze blijkt van huis weggelopen. Osamu neemt haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld. (Septemberfilm)

Filmhuis De Spiegel vertoont 26 januari nog een film van Kore-eda: The Third Murder.

Wie is Hirokazu Kore-eda?

Hirokazu Koreeda, geboren op 6 juni 1962, is een Japanse regisseur, producent, schrijver en editor. Koreeda studeerde literatuur aan de Waseda Universiteit in Shinjuku. Aanvankelijk wilde hij romanschrijver worden, maar veranderde van vak toen hij na het afstuderen als regieassistent voor de Japanse televisieproducent TV Man Union gelijk aan het werk kon als assistent-regisseur bij documentaires voor de televisie. Zijn eerste speelfilm, Maborosi uit 1995, ontving gelijk verscheidene internationale prijzen, onder meer een Gouden Osella voor beste regie tijdens het Filmfestival Venetië.

Hirokazu Koreeda is het best bekend voor zijn intieme familiedrama's die critici vaak vergelijken met het werk van Yasujiro Ozu, de onbetwiste meester van het genre. Koreeda verwerpt deze vergelijkingen echter en zegt dat hij meer een cinematografische verwantschap voelt met Mikio Naruse, een tijdgenoot van Ozu. En de social betrokken Britse regisseur Ken Loach.

Koreeda's films - Still Walking, Like Father, Like Son en After the Storm - vormen een autobiografie die de geschiedenis en ervaringen van de 55-jarige regisseur met zijn familie weerspiegelt en zijn eigen vaderschap. Echter zijn voorlaatste film, The Third Murder, is een rechtszaakdrama met thrillerelementen waar een gladde advocaat en een raadselachtige ex-gedetineerde centraal staan. De ex-gedetineerde wordt ervan beschuldigd zijn voormalige baas te hebben vermoord. Het is Koreeda's eerste optreden in het genre.

In 2018 ging zijn laatste film, genaamd Shoplifters, over een jong meisje dat wordt verwelkomd door een familie winkeldieven, in première op het Filmfestival van Cannes, waar het meer dan terecht de Palme d'Or won. De hoogste onderscheiding.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!