Roma

Spanje, 2018 / 135 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Alfonso Cuarón
Met: Marina de Tavira, Yalitza Aparicio en Daniela Demesa
Ondertitel: Nederlands

Roma is het meest persoonlijke project van de met een Oscar bekroonde regisseur en schrijver Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Y tu Mamá también). De film volgt Cleo, een jonge huishoudelijke hulp van een gezin uit de middenklasse in Mexico-stad. Cuarón schrijft daarmee een subtiele liefdesbrief aan de vrouwen die hem hebben grootgebracht. Op basis van zijn jeugd schetst hij een levendig, ontroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige politieke klimaat van de jaren 70.

De jarenzeventig-familiegeschiedenis is vernoemd naar de Colonia Roma stadswijk in Mexico-stad, waar tweevoudig Oscarwinnaar Cuarón opgroeide in een middenklasse-gezin met een inwonend kindermeisje uit een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico. Decennia later besloot de 56-jarige filmmaker een roerige periode uit zijn jeugd en geboorteland te verfilmen vanuit háár gezichtspunt: de hulp uit de lagere klasse. Die hoofdrol wordt gespeeld door Yalitza Aparicio, een jonge Mexicaanse vrouw die nooit eerder acteerde.

Op de meest recente editie van het Filmfestival van Venetië won regisseur Cuarón met Roma, een productie van Netflix, de Gouden Leeuw voor beste film. Én niet te vergeten, genomineerd voor 10 Oscars waarvan er 3 gewonnen werden: Beste Buitenlandse Film, Beste Regisseur, Beste Camerawerk.

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ Volkskrant - "Cuarón levert de levensechtste, fijnbesnaardste film uit zijn carrière af. U kunt dit meesterwerk thuis zien op Netflix, maar ons advies: DOE HET NIET! Roma is gemaakt voor het grote doek en dient bij uitstek te worden aanschouwd – en gehoord! – in volle glorie. (Bor Beekman)"