Kom en zie

Russische Republiek, 1985 / 142 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Elem Klimov
Met: Aleksey Kravchenko, Olga Mironova, Liubomiras Laucevicius
Ondertitel: Nederlands- zonder pauze

Wit-Rusland, 1943. 628 Dorpen werden daar door de nazi´s vernietigd en uitgemoord. Oorlogsfilm uit de Sovjet-Russische tijd en psychologische horrorfilm met surrealistische elementen. Klimov zet alle middelen in om een bijna fysieke beleving van oorlog over te brengen. De razernij, het geweld en de verschrikkingen van de oorlog komen heel dichtbij. We zien de naziterreur door de ogen van partizanenjongetje Forja. Hij staat te trappelen om de nazi´s ervan langs te geven. Maar al snel heeft de oorlog hem van al zijn illusies beroofd.

Net als Tarkovski en Klimovs vrouw, Larisa Shepitko, heeft hij een film gemaakt die een regelrechte aanval is op de communistische oorlogsretoriek uit de propagandafilms onder Stalin en de officiële geschiedschrijving onder diens opvolgers.

Vaak legt Klimov een onwerkelijke schoonheid in de gruwelbeelden. In het begin verraderlijk kalm, maar in de loop van de film ontwikkelt Kom en Zie zich tot een weergaloos oorlogsmeesterwerk. Hij richt zijn camera op de psychologische horror die de oorlog bij het individu teweegbrengt. (M.v.H.)

Winnaar van de prijs van Beste Restauratie op het Filmfestival van Venetië

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ VPRO Cinema - "Maakt verpletterende oorlogservaringen van de jonge Flyora tastbaar"
★★★★★ NRC - "Aanklacht tegen de oorlog"
★★★★★ Volkskrant - "Een weergaloos oorlogsmeesterwerk: schokkend en onontkoombaar"