So help me God

België/Frankrijk, 2017 / 93 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarAngstGrof taalgebruik
Regie: Yves Hinant en Jean Libon
Met: Anne Gruwez
Ondertitel: Nederlands

In de documentaire So help me God (Ni Juge, Ni Soumise) volgen we de buitengewone, extravagante Anne Gruwez in haar dagelijkse leven als onderzoeksrechter in Brussel. Ze verzamelt bewijs op plaatsen delict, heropent onopgeloste zaken en werkt nauw samen met rechercheurs van de politie. Ondertussen voert Gruwez ongecensureerde en verbijsterende gesprekken met verdachten en criminelen om tot hun veroordelingen te komen. Verbazing, hilariteit en ongemak wisselen elkaar af terwijl we getuige zijn van haar onconventionele aanpak. Ze neemt geen blad voor de mond en schokt haar collegas soms met politiek incorrecte uitspraken.

De waarheid blijkt soms vele malen schokkender dan fictie.

So help me God, van filmmakers Jean Libon en Yves Hinant, bekend van hun satirische tv-serie Strip-tease die uitgroeide tot cultfenomeen, draaide in de officiële selectie van het IDFA. Dat de filmmakers toestemming hebben gekregen om alles van het werk van de rechter vast te mogen leggen, is gezien de inhoud van de scènes opmerkelijk. (K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Trouw - "Een onthutsend inkijkje in de jurisprudentie [...] Extravagante onderzoeksrechter groeit uit tot een moderne Miss Marple [...] Fascinerend"
★★★★☆ Telegraaf - "Smullen van een recht-voor-zn-raap-rechter [...] Een verrukkelijke, ongecensureerde en dus zeer onthullende documentaire"
★★★★☆ VPRO - "Verfrissend politiek incorrect [...] Spannend en soms ook zwart komisch [...] Een humorvol portret van een bijzondere vrouw [...] Wonderlijk"