Burning

Zuid-Korea, 2018 / 148 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweld
Regie: Chang-dong Lee
Met: Ah-in Yoo, Jong-seo Jeon, Steven Yeun
Ondertitel: Nederlands

Burning is gebaseerd op het korte verhaal Schuurtjes in brand steken, van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Lees meer over Murakami op wikipedia (Eng).

Lee gaat met dit kleine verhaal aan de slag en weeft er zijn eigen rijke vertelling omheen. De problemen en uitdagingen, zoals de toenadering tot Noord-Korea, de hoge jeugdwerkeloosheid en de grote rijkdom van sommigen, van het hedendaags Zuid-Korea kruipen continu rond op de achtergrond van het liefdesverhaal.

Jongsoo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière. Op een dag wordt hij op straat aangesproken door een oud klasgenootje: de leuke en opgewekte Haemi. Ze staat op het punt om naar Afrika te reizen en vraagt hem of hij in de tussentijd op haar kat wil passen. Jongsoo betwijfelt of het beestje wel echt bestaat, maar valt als een blok voor Haemi en stemt graag toe.
De teleurstelling volgt al snel. Haemi keert terug met de charmante, mysterieuze Ben die ze in Nairobi heeft opgepikt. Tussen de drie ontwikkelt zich een ongemakkelijke driehoeksverhouding die verergert door Bens merkwaardige 'hobby'. Dan verdwijnt Haemi spoorloos.
Koreaanse meester Lee Chang-dong (van het meesterwerk van 8 jaar geleden Poetry) schreef het scenario van deze poëtische en onweerstaanbare thriller. Met een record aantal punten in de journalistenpoll riep de internationale pers Burning uit tot hét meesterwerk van Cannes van dit jaar. (K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★★ Volkskrant - "Virtuoze filmkunst van Lee Chang-dong"
★★★★★ NRC - "Ingenieuze thriller die blijft zinderen"
★★★★★ Trouw - "Een film die onder je huid kruipt, en daar blijft branden"