Revenge

Verenigde Staten, 2017 / 108 minuten
Let op met kinderen tot 16 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Coralie Fargeat
Met: Matilda Lutz, Kevin Janssens en Vincent Colombes
Ondertitel: Nederlands

Vrouwelijke wraakfilm. Eerst denk je dat dit een doorsnee actiefilm is, maar al gauw zit je op het puntje van je stoel en word je meegesleept door deze verbazend effectieve film.

In de Rape and Revenge-films gaat het meestal om drie duidelijke aktes: 1. De vrouw wordt verkracht en voor dood achtergelaten; 2. de vrouw herrijst uit een ogenschijnlijke dood en herstelt; 3. de vrouw ontketent een reeks bloederige wraakacties tegenover de daders. Het is lastig om uit deze drie elementen te concluderen of zon film nu vrouwonvriendelijk is of juist heel feministisch. Waarom? Omdat voor dit subgenre ook het aspect rape nodig is en verkrachting als aanjager voor de wraakplot in principe altijd exploiterend is. De aanpak van de regisseur bepaalt dit, en in Revenge ligt de nadruk heel duidelijk op het creƫren van een feministische wraakfantasie.

In deze rauwe film keert het vrouwelijke slachtoffer niet alleen de rollen om, maar ontdekt ook haar innerlijke kracht. We zien Barbie veranderen in Rambo. Van een dom blondje wordt Jen een geoliede, dodelijke wraakmachine. De opgejaagde wordt jager, de bekekene wordt kijker.

De film heeft een cynische ondertoon en zwarte humor. De spanningsopbouw en de broeierige sfeer zijn meesterlijk. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Filmtotaal - "Feministische en zeer stijlvolle fantasie"
★★★★☆ VPRO - "Virtuoos gestileerd"
★★★★☆ Trouw - "Een zinderend kat-en-muisspel"
★★★★☆ Volkskrant - "Wraakfestijn, zowel voor Jen als voor de toeschouwer "