L' Atelier

Frankrijk, 2017 / 114 minuten
Let op met kinderen tot 6 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Regie: Laurent Cantet
Met: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Warda Rammach e.a.
Ondertitel: Nederlands

Het lijkt een korte coming-of-age film, maar de plot is veel groter dan dat. De zeven jongeren in de film, een dwarsdoorsnede van de Franse samenleving, moeten samen een thriller schrijven onder leiding van een professioneel schrijfster. Samen, maar hun ideeën lopen teveel uiteen. Daarbij komt het thema identiteit aan bod, vervreemding van de samenleving, wrok ten opzichte van de wereld en geweld gewoon omdat het lekker voelt.

Er wordt nadrukkelijk verwezen naar geweldsincidenten uit het verleden, maar ook naar hedendaags terrorisme: de aanslagen op Bataclan in Parijs en de boulevard in Nice.

De sfeer in de film is constant gespannen en erg suggestief, net als de thriller waaraan het groepje jongeren schrijft. Feit en fictie lopen soms door elkaar.

LAtelier eindigt op een enigszins geruststellende manier, na bijna twee uur afwachting en spanning. Er gebeurt weinig en toch heel veel. Het is een klein verhaal met een groot onderwerp dat veel verder reikt dan het Franse kustplaatsje. (M.v.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Een geslaagd groepsportret"
★★★★☆ Filmvandaag - "Geweld, hormonen en literatuur"