Park

Griekenland/Polen, 2016 / 100 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Sofia Exarchou
Met: Dimitris Kisos, Dimitra Vlagopoulou, Thomas Bo Larsen e.a.
Ondertitel: Engels

Een aantal Atheense jongeren probeert te overleven in het inmiddels totaal vervallen Olympisch dorp dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 2004. De pubers hangen rond in het niemandsland van de ooit zo fris opgepoetste sportfaciliteiten.

In het zwembad staat brak water, de gangen zijn een donker doolhof. De blauwe stoeltjes staan er nog maar kijken uit op een arena van niets. De jongeren uit de buurt hangen verveeld rond in de stoffige hete zomer. Ze doorbreken zo nu en dan de verveling met een krachtmeting, een hardloopwedstrijd of worstelpartij wat doet denken aan de eerdere sportprestaties op deze plek.

De regisseuse toont de jongeren als een roedel wolven in hun eigen territorium met een onuitgesproken hiërarchie en vrouwtjes en mannetjes die elkaar besnuffelen. Ze doen en zijn, meer niet. Langzaam wordt gefocust op de 22-jarige Anna en de 17-jarige Dimitri, die naar elkaar toegroeien zonder daar veel woorden aan vuil te maken.

De cast is een mengeling van knap spelende amateurs en professionals. Vooral Dimitra Vlagopoulou maakt van Anna een prachtige tragische heldin.

Het vervallen Olympisch dorp is meer dan een prachtig gefilmd decor: het is een voortdurende herinnering aan de gloriedagen van Griekenland. Het is een symbool voor de huidige situatie: de peperdure Spelen van 2004 hebben volgens economen bijgedragen aan de economische malaise van nu (K.H.)

Tijden & Tickets

In samenwerking met Lumière Maastricht en De Domijnen Sittard

Vertoning zonder pauze

Recensies

★★★★☆ Volkskrant - "Regisseur Exarchou richt haar blik op de Griekse jeugd, een verloren generatie"