Den skyldige (The Guilty)

Denemarken, 2018 / 85 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruik
Regie: Gustav Möller
Met: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen
Ondertitel: Nederlands

Politieagent Asger Holm is tijdelijk overgeplaatst naar de meldkamer van de 112-alarmcentrale, waar hij als telefonist noodoproepen beantwoordt. Het is zijn laatste dag en hij werkt met zichtbare tegenzin de oproepen af, totdat hij een telefoontje krijgt van een ontvoerde vrouw die in het geheim belt vanuit een rijdende auto. Wanneer de verbinding ineens verbroken wordt, zet Asger alles op alles om haar op het spoor te komen en te helpen.

Omdat Asgers enige manier van contact met de vrouw via de telefoon is, speelt een groot deel van de plot zich af in het hoofd van het publiek. Het verhaal wordt gedoseerd uitgesponnen door Möller, zonder dat het tempo eronder lijdt. We ontdekken langzaam maar zeker samen met Asger dat er veel meer aan de hand blijkt te zijn, waarbij zijn geduld, emoties en mentale weerbaarheid danig op de proef worden gesteld. We voelen de groeiende frustratie van Asger, slechts bewapend met een headset, die zich in zijn donkere kamer steeds onmachtiger begint te voelen naarmate de situatie nijpender wordt.

Hoewel Den Skyldige doeltreffend gebruik maakt van de kracht van suggestie en het inlevingsvermogen van het publiek, leunt de film daar niet op. Möller heeft zijn karakters genoeg psychologische gelaagdheid meegegeven, zodat de film niet voelt als een gimmick. Asger, sterk gespeeld door Jakob Cedergren, worstelt in de wanhopige zoektocht naar de ontvoerde vrouw, met demonen uit zijn eigen verleden. Hij komt voor dilemma's te staan die niet alleen grote invloed kunnen hebben op het leven van de vrouw aan de andere kant van de lijn, maar ook op dat van hem zelf. (M.E.B.)

Interview Gustav Möller.

Awards:
Sundance publieksprijs voor Beste Film.
International Filmfestival Rotterdam publieksprijs voor Beste Film.

Tijden & Tickets

Zonder pauze

Recensies

Vertoning zonder pauze

★★★★☆ NRC - "Bij The Guilty hou je 85 minuten je adem in.'"
★★★★☆ Volkskrant - "...razend spannend...slim opgebouwd...buitengewone thriller..."
★★★★☆ Trouw - "Den Skyldige' (de schuldige) is het nieuwste bewijs dat je met simpele middelen grootse dingen kunt doen."