Basquiat

Verenigde Staten, 1997 / 108 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijdenGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Julian Schnabel
Met: Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Benicio Del Toro, Claire Forlani, Michael Wincott, Parker Posey, Michael Wincott, Parker Posey
Ondertitel: Nederlands

Julian Schnabel , zelf ook schilder, was bevriend met Basquiat en maakte zijn debuutfilm over de jong overleden artiest van Haitiaans/Puertoricaanse afkomst, in 1996. Jeffrey Wright speelt een verbluffend sterke hoofdrol en Schnabel wist allerlei beroemdheden te strikken voor een rol in de film die speelt in de beginperiode van Basquiat eind jaren zeventig, begin tachtiger jaren.

Zo speelt David Bowie de rol van Andy Warhol, die het talent in de jonge kunstenaar als een van de eersten zag op de muren van Manhattan. Mede dankzij hem ontwikkelde de graffiti-artiest zich - na eerst met zijn vriend Al Diaz onder de naam SAMO (same old shit) gewerkt te hebben - tot succesvolle kunstenaar. Schnabel concentreert zich op de dramatische aspecten van Basquiats bestaan: de moeder die in een gesloten inrichting zit, zijn ongemakkelijke positie als zwarte kunstenaar in een overwegend witte kunstwereld, en de gespannen verhouding met Warhol.

Jean-Michel Basquiat die zich met zijn graffiti uitte op alles wat los en vast zat, leefde een verre van roemvol leven, gekenmerkt door drugs en eenzaamheid, en overleed in 1988 op 27- jarige leeftijd aan een overdosis.

De muziek is gekozen uit de eigen collectie van Schnabel (the Stones, Iggy Pop o.m.) en past uiteraard helemaal bij het tijdsbeeld van de jaren ‘80 in New York, met een desolate aanblik op verlopen afbraakpanden, in gore straten.(K.H.)

Tijden & Tickets

NB: U kunt voor deze voorstellingen geen E-tickets kopen of reserveren!

Recensies

n.a.v. de tentoonstelling in het gebouw Schunck op -0.1