Ontketenen en omarmen van De Spiegel…IFFR Unleashed

Het wordt tijd om een ander platform onder de aandacht te brengen. Namelijk IFFR Unleashed. Voor de mensen die nog nooit naar het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn geweest is deze streamingdienst een prachtig initiatief. Het IFFR is het grootste en belangrijkste filmfestival van de Benelux, dat sinds 1972 jaarlijks in Rotterdam wordt gehouden. Ze brengen arthouse-parels, publieksfavorieten en verrassende speelfilms en documentaires uit de hele wereld op het IFFR Unleashed bij elkaar. Onbeperkt kijken voor € 5 per maand of huur voor €4,50 een speelfilm. Onderstaande titels heeft onze programmeur van Filmhuis De Spiegel door de jaren heen gezien op het IFFR. Het is een betoverende, verrijkende en verruimende filmreis door de wereld.

Una Ciudad de Provincia (Rodrigo Moreno) Argentinië. Het provinciestadje Colón, gelegen aan de Uruguay-rivier, biedt een mooi schouwspel van alledaagsheid: vrouwen spoeden in de kou naar hun werk, een auto moet aangeduwd worden, een medewerkster van een lingeriewinkel valt bijna in slaap, blaffende straathonden schooien bij een verkeersregelaar en vissers keuvelen over beuglijnen.

El futuro Luis (López Carrasco) Spanje. Het verhaal speelt zich af op een feest in 1982 op de verkiezingsavond die Felipe González de absolute meerderheid zou geven. We horen een radioverslag waar de leider van de socialisten zijn plannen voor de toekomst aankondigt: verdediging van de (nog verse) democratie, het overwinnen van de economische crisis en het versterken van de eenheid van Spanje.

Bridgend (Jeppe Rønde) Denemarken. Sara verhuist samen met haar vader Dave naar een plaatsje in Bridgend County. Dave is daar als politieman betrokken bij het onderzoek naar een zelfmoordgolf onder jongeren. Als bezorgde vader probeert hij te verhinderen dat Sara in de gesloten jongerengemeenschap wordt opgenomen.

Crumbs (Miguel Llansó) Ethiopië. In een post-apocalyptisch tijdperk woont onze kleine superheld Gagano. Hij is in de greep van enerzijds dagdromen en anderzijds aanhoudende angsten en heeft genoeg van het verzamelen van de waardevolle kruimels van vergane beschavingen, met als waardevolle hoogtepunten merchandise van Michael Jackson en Michael Jordan.

Impressions of a Drowned Man (Kyros Papavassiliou) Griekenland. Een man die niet weet wie hij is, ontmoet zijn voormalige geliefde. Ze vertelt hem dat hij een beroemde dichter is, Kostas Karyotakis, die zichzelf in 1928 van het leven beroofde. Elk jaar keert hij op zijn sterfdag terug. Een dag die vele malen eerder heeft plaatsgevonden, ontvouwt zich opnieuw. Maakt Kostas weer dezelfde keuzes?

The Island Funeral (Pimpaka Towira) Thailand. Laila gaat op een trip naar Pattani om haar tante te bezoeken. Ze heeft haar al jaren niet meer gezien. Haar broer en zijn vriend gaan met haar mee. De drie gaan, als Bangkok in een politieke conflict is verwikkeld. Ze beseffen nu pas hoe gewelddadig het allemaal is.

Viktoria (Maya Vitkova) Bulgarije. Viktoria wordt – zonder navelstreng – geboren tegen de wil van haar moeder, die geen kind wilde baren in communistisch Bulgarije. Nadat ze de baby die ze probeerde te aborteren heeft gekregen, is haar levensdroom om naar het Westen te vluchten vrijwel kansloos. Bovendien wordt Viktoria een symbool van het communistische regime dat haar moeder verafschuwt. Door haar afwijking wordt het navelloze meisje uitgeroepen tot ‘baby van de toekomst’ en groeit ze op in socialistische luxe.

Mai Morire (Enrique Rivero) Mexico. Dochter Chayo keert terug naar haar thuisstad Xochimilco om voor haar stervende moeder te gaan zorgen. Omgeven door de sublieme schoonheid van de omgeving moet Chayo iets opgeven dat als een moeder en vrouw nooit kan worden overgedragen. Dat zal de prijs van haar vrijheid zijn.

A Midsummer’s Fantasia (Jang Kun-Jae) Zuid-Korea. A Midsummer’s Fantasia opent, in zwart-wit, met het bezoek van een Koreaanse regisseur aan Gojo in Japan. Bijgestaan door een tolk en een lokale ambtenaar scout hij locaties voor zijn nieuwe film. In het in kleur geschoten tweede deel keren acteurs Kim en Iwase terug, maar dan als een actrice en een jonge kakifruitboer.

Silent Ones (Ricky Rijneke) Nederland. De jonge Oost Europese vrouw Csilla zwerft samen met haar broertje Isti rond op zoek naar een beter leven. Wanneer ze op een afgelegen plek bij bewustzijn komt in een autowrak is Isti spoorloos verdwenen. Zonder een woord te zeggen, gaat ze gewond en verward aan boord van een vrachtschip om haar belofte aan hem na te komen. Ze probeert haar land en haar verleden achter zich te laten en naar West-Europa te ontvluchten.