In juni gratis met je klas naar de film

Docenten voortgezet en primair onderwijs opgelet! Wil jij, zodra het weer mag, met je klas erop uit? Filmhuis De Spiegel en Filmhub Zuid laten jou en je klas éénmalig gratis kennismaken met filmeducatie en het filmaanbod van Filmhuis De Spiegel in Heerlen.

Om het nog makkelijker te maken hebben we zelfs al een aantal geschikte films voor je geselecteerd die stuk voor stuk aansluiten bij het bestaande taalonderwijs (beeldtaal leren spreken en schrijven) of een maatschappelijk thema toonbaar maken (aansluitend bij burgerschapsonderwijs). We voorzien de film ook van een educatief contextprogramma voor extra verdieping bij de film.

Meer weten of je gratis filmbezoek vastleggen? Neem dan contact op met educatie@filmhuisdespiegel.nl.

Aanmelden kan tot en met maandag 17 mei.

Voor wie?
Voortgezet Onderwijs: klas 1, 2 en 3
Primair Onderwijs: groep 6,7 en 8

Wanneer?
Dinsdag 1 juni tot en met woensdag 30 juni 2021.

 

AANBOD VOORTGEZET ONDERWIJS

A perfectly normal Family (Malou Reymann)

Doodnormaal gezin komt op z’n kop te staan wanneer papa aankondigt dat hij zich altijd vrouw heeft gevoeld. De elfjarige Emma heeft het daar erg moeilijk mee. Het scenario is deels gebaseerd op de eigen familiegeschiedenis van de scenarist en treft steeds de juiste toon in deze dan weer grappige, dan weer wrange, maar altijd levensechte familiegeschiedenis.

Duur: 90 minuten
Niveau: HAVO/VWO (klas 1-3)
Genre: Drama
Taal: Deens gesproken, Nederlands ondertiteld

 

 

Vechtmeisje (Johan Timmers)

Jeugdfilm over vechtmeisje Bo. Haar ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, waardoor ze moet verhuizen naar een krap appartement in een buitenwijk waar ze niemand kent. In de lokale boksschool kan ze haar frustraties kwijt, maar al snel ontdekt ze dat boksen meer is dan alleen wild om je heen slaan.

Duur: 90 minuten
Niveau: VMBO (klas 1-3)
Genre: Familiefilm
Taal: Nederlands gesproken

 

 

Prins (Sam de Jong)

Prins speelt zich af in Amsterdam-Noord waar straatschoffie Ayoub worstelt met patserige pestkoppen, zijn identiteit en een verre van ideale thuissituatie. Hij wordt verliefd op het mooiste meisje uit de buurt , maar zij heeft helaas al een ‘boy’. Een superirritante etterbak. En dus wil Ayoub alles op alles zetten om het meisje van z’n dromen te imponeren. Hij denkt de oplossing te vinden bij de grootste crimineel uit de buurt: de geschifte drugsdealer Kalpa. Maar je raadt het al, dat loopt compleet uit de hand. Beter doe je geen zaken met een engerd die in een paarse Lamborghini rondrijdt en energy drink uitdeelt.

Duur: 82 minuten
Niveau: VMBO/HAVO (klas 3)
Genre: Drama, komedie
Taal: Nederlands gesproken

 

 

The Angel’s Share (Ken Loach)

The Angel’s Share lijkt twee films voor de prijs van een, waarbij de eerste helft een sociaal-realistisch drama is over een kansarme draaideurcrimineel die 300 uur taakstraf krijgt. De tweede helft een misdaadkomedie waarin drie andere kansarme jongeren exorbitant dure whisky stelen. Beide helften zijn interessant en vermakelijk tegelijk.

Duur: 101 minuten
Niveau: HAVO/VWO (klas 3)
Genre: Drama, komedie
Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

 

AANBOD PRIMAIR ONDERWIJS

Het Lied van de Zee (Tomm Moore)

De zesjarige Saoirse kan of wil niet praten. Met haar broer Ben, de hond en hun vader woont ze in een vuurtoren op een eilandje waar de tijd is stil blijven staan. Kort na Saoirse’s geboorte is haar moeder in zee verdwenen, en het meisje zelf voelt zich ook onverklaarbaar aangetrokken tot het woelende water. Song of the Sea is een bloedstollend mooi sprookje, met rijke, wonderlijke personages en onvoorstelbaar detail- en fantasierijke decors.
Deze film laat zien aan kinderen hoe je met behulp van filmmagie een andere werkelijkheid kan maken als filmmaker. Wat doen filmmakers allemaal om de kijker mee te nemen op een magische filmreis?

Duur: 93 minuten
Niveau: Groep 6
Genre: Animatiefilm
Taal: Nederlands gesproken

 

 

Kauwboy (Boudewijn Koole)

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders.

Hoe vertelt deze filmmaker via beeld en woord een hoopgevend verhaal, ondanks thema’s als verdriet en huiselijk geweld? Geschikte film om het verband tussen taal en beeldtaal aan kinderen inzichtelijk te maken.

Duur: 81 minuten
Niveau: Groep 6/7
Genre: Familiefilm
Taal: Nederlands gesproken

 

 

Toen mijn Vader een Struik werd (Nicole van Kilsdonk)

Wanneer haar vader als soldaat wordt opgeroepen, vlucht de tienjarige Toda naar haar moeder, die in het buitenland woont. Onderweg logeert ze bij een generaal in ruste, treft ze een gedeserteerde commandant en komt ze terecht in het Tehuis voor loslopende Kinderen. Tragikomische verfilming van Joke van Leeuwens gelijknamige kinderboek. Waagt zich aan relevante, grote thema’s als oorlog en vluchtelingschap.

Toen mijn Vader een Struik werd is een licht-absurdistische film. Best bijzonder, omdat het gaat over het wegvluchten uit een land waar oorlog heerst.

Duur: 90 minuten
Niveau: Groep 7/8
Genre: Familiefilm
Taal: Nederlands gesproken

 

 

Kapsalon Romy (Mischa Kamp)

Familiedrama waarin Romy en haar stugge grootmoeder Stine nader tot elkaar komen als die laatste Alzheimer blijkt te hebben. Romy helpt toegewijd in oma’s kapsalon en ze besluit Stine’s grootste wens in vervulling te laten gaan: nog één keer haar geboorteland Denemarken bezoeken. Onderweg ontdekt Romy dat ze misschien toch te veel hooi op haar vork heeft genomen.

Duur: 92 minuten
Niveau: Groep 6/7/8
Genre: Familiefilm
Taal: Nederlands gesproken

 

 

Vechtmeisje (Johan Timmers)

Jeugdfilm over vechtmeisje Bo. Haar ouders zijn verwikkeld in een vechtscheiding, waardoor ze moet verhuizen naar een krap appartement in een buitenwijk waar ze niemand kent. In de lokale boksschool kan ze haar frustraties kwijt, maar al snel ontdekt ze dat boksen meer is dan alleen wild om je heen slaan.

Deze film leent zich om het gesprek aan te gaan hoe in deze film het gevoel boosheid verwoord en verbeeld wordt. Ook geschikt om maatschappelijke thema’s te bespreken, omgaan met een situatie waar je niet voor gekozen hebt en wat als je zelf af en toe het gevoel hebt dat je op ontploffen staat?

Duur: 90 minuten
Niveau: Groep 7 / 8
Genre: Familiefilm
Taal: Nederlands gesproken