DEFAULT MAINCONTENT Filmprogramma | Verwacht

Verwacht

The Insult (Ziad Doueiri)
Toni, een Libanese christen, geeft de planten op zijn balkon water. Het water druppelt ongewild op het hoofd van Yasser, een Palestijnse ploegbaas op een nabijgelegen werf. Er ontstaat een hevige ruzie. Yasser is woest en beledigt Toni. Toni besluit om Yasser daarvoor gerechtelijk te vervolgen. Dat leidt tot een lang proces waarbij Palestijnen en Libanese christenen met elkaar in de clinch gaan. Kamel El Basha won op het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Acteur.

The Florida Project (Sean Baker)
De 6-jarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. De zomervakantie is net begonnen en Moonee vult haar dagen door samen met haar vriendjes het terrein te verkennen en kattenkwaad uit te halen. Haar 22-jarige moeder doet ondertussen haar best om zo goed ze kan voor haar te zorgen, maar wil ondertussen als twintiger ook gewoon wat lol kunnen beleven.

Beyond Words (Urszula Antoniak)
Een jonge, Poolse advocaat houdt zich in Berlijn bezig met vluchtelingenzaken. Onverwacht krijgt hij bezoek van zijn doodgewaande vader, die hem aan het denken zet over zijn eigen etnische identiteit. Regisseuse Urszula Antoniak is onder andere bekend van Nothing Personal en Code Blue.

Le Redoutable (Michel Hazanavicius)
Parijs 1967. Jean-Luc Godard (o.a. À Bout de Souffle, Le Mépris), de belangrijkste cineast van zijn generatie, werkt aan zijn film La Chinoise met de veel jongere actrice Anne Wiazemsky. Ze zijn verliefd en gelukkig. Met de studentenprotesten op straat lijkt de revolutie dichterbij dan ooit. Godard transformeert van gevierd filmmaker tot activistische maoïst. Even onbegrepen als onbegrijpelijk. Langzamerhand vervreemd hij van Anne en zijn publiek. Met Le Redoutable brengt regisseur Michel Hazanavicius (The Artist) een ode aan Jean-Luc Godard en de nouvelle vague.

Hannah (Andrea Pallaoro)
Als Hannah's man in de gevangenis terechtkomt, lijkt Hannah hier nauwelijks door aangedaan. Ze gaat rustig door met haar dagelijkse bezigheden. Maar de mensen reageren anders op haar en langzaam geraakt ze in een isolement. Deze film werd voor het eerst tijdens de 74ste editie van het Internationale Film Festival van Venetië getoond. Hoofdrolspeelster Charlotte Rampling won de Volpi-onderscheiding voor beste actrice.

Doof Kind (Alex de Ronde)
De dove Tobias leeft in een kooi van stilte, maar zit hierdoor absoluut niet met de pakken neer. Hij accepteert zijn doofheid volledig, en leidt horenden rond in zijn rijke, 'dove' taal en cultuur. Doof Kind was de winnaar van de publieksprijs op het afgelopen documentairefestival IDFA.

In the Crosswind (Martti Helde)
Aangrijpend oorlogsdrama over de deportatie van 40.000 inwoners uit Estland, Letland en Litouwen in 1941, op bevel van Josef Stalin. Vrouwen en kinderen werden naar Siberië getransporteerd, de mannen verdwenen naar gevangenenkampen. Erna is één van de vrouwen die wordt gescheiden van haar man en samen met haar jonge dochter naar Siberië wordt gestuurd. De tijd werkt vanaf dan anders: ze moet zich bezighouden met overleven in deze nieuwe, barre omstandigheden. Vertoning in kader van 04 en 05 mei.

Phantom Thread (Paul Thomas Anderson)
In het Londen van net na de Tweede Wereldoorlog vindt een eigenzinnige modekoning zijn muze in de schuchtere, maar vastberaden Alma. Hij valt voor haar perfecte figuur en zij voor zijn genialiteit. Maar beiden zijn ze erg lastig om mee samen te leven. Dit is de laatste film voor hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis. Hij besloot om te stoppen met acteren tijdens de opnames van deze film. Voor zijn rol putte hij inspiratie uit herinneringen aan zijn vader, dichter Cecil Day-Lewis, waar het personage Reynolds Woodcock hem sterk aan deed denken.

Radiance (Naomi Kawase)
Misako is een gepassioneerde schrijfster van voice-overs voor slechtzienden. Op een filmvertoning ontmoet ze Masaya, een oudere fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest. Zijn werk brengt herinneringen aan haar verleden naar boven. Samen leren ze de wereld om hen heen met andere ogen te zien. Naomi Kawase regisseerde en schreef eerder An (2015) en Still the Water (2014).

Zama (Lucrecia Martel)
Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten. De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

The Rider (Chloé Zhao)
Brady is een rijzende ster in de rodeowereld en een getalenteerde paardentrainer. Een val bij een rodeo, waarbij een paard zijn schedel verplettert, maakt echter een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gedesillusioneerd en wanhopig keert de jonge cowboy terug naar zijn thuis, het Pine Ridge Reservaat. In een poging weer controle te krijgen over zijn lot gaat Brady op zoek naar een nieuwe identiteit en probeert hij te ontdekken wat het betekent een man te zijn in het hart van Amerika. In realistische stijl met poëtische accenten groeit dit verhaal uit tot een intiem portret van een rusteloze, onzekere paardentemmer die zichzelf opnieuw moet accepteren.

Lucky (John Carroll Lynch)
Lucky is een 90-jarige filosofisch ingestelde cowboy die doet waar hij zin in heeft. Maar na een doktersbezoek begint hij zich zorgen te maken over zijn dood en alles wat erbij komt kijken. Hoofdrolspeler Harry Dean Stanton heeft de officiële release van de film niet meer meegemaakt. Hij overleed vorig jaar op 91-jarige leeftijd en laat een rijk en gevarieerd oeuvre achter.

Lumière! (Thierry Frémaux)
In 1895 vonden de gebroeders Lumière de cinematograaf uit en draaien ze de allereerste films. Regie, tracking shots, trucage of remake, al doende ontdekken ze de kunst van het filmen. Deze selectie van 114 wereldberoemde meesterwerken en onbekende juweeltjes vormt een reis naar de oorsprong van de cinema. Het zijn onvergetelijke beelden die ons een unieke blik gunnen op Frankrijk en de wereld die zich openstelt voor de 20e eeuw.