DEFAULT MAINCONTENT Filmprogramma | Verwacht

Verwacht

Radiance (Naomi Kawase)
Misako is een gepassioneerde schrijfster van voice-overs voor slechtzienden. Op een filmvertoning ontmoet ze Masaya, een oudere fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest. Zijn werk brengt herinneringen aan haar verleden naar boven. Samen leren ze de wereld om hen heen met andere ogen te zien. Naomi Kawase regisseerde en schreef eerder An (2015) en Still the Water (2014).

Zama (Lucrecia Martel)
Het leven is tot stilstand gekomen voor Don Diego de Zama, gezant van de Spaanse koning in wat later Paraguay zal worden. Zijn vrouw en kinderen heeft hij al jaren niet meer gezien, en de betalingen uit het thuisland worden sporadischer en kleiner. Het wachten is op de brief van de koning die zijn overplaatsing naar Buenos Aires zal bevestigen. Maar de brief komt niet. Zama wil niet zien dat de wereld hem is vergeten. De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen. Zama verliest langzaam de grip op de realiteit en bijt zich vast in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden.

The Rider (Chloé Zhao)
Brady is een rijzende ster in de rodeowereld en een getalenteerde paardentrainer. Een val bij een rodeo, waarbij een paard zijn schedel verplettert, maakt echter een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gedesillusioneerd en wanhopig keert de jonge cowboy terug naar zijn thuis, het Pine Ridge Reservaat. In een poging weer controle te krijgen over zijn lot gaat Brady op zoek naar een nieuwe identiteit en probeert hij te ontdekken wat het betekent een man te zijn in het hart van Amerika. In realistische stijl met poëtische accenten groeit dit verhaal uit tot een intiem portret van een rusteloze, onzekere paardentemmer die zichzelf opnieuw moet accepteren.

Garden of Life (Marco Niemeijer)

Ooit reisde de nu 82-jarige Leo graag samen met zijn echtgenote Riet naar onbekende oorden. Maar sinds de eerste tekenen van Alzheimer zich manifesteerden, verkiest de schoonvader van filmmaker Marco Niemeijer zijn achtertuin boven iedere andere plek. Daar, tussen zijn geliefde bomen en planten, probeert Leo grip te houden op zijn steeds verwarrender wordende bestaan. Een jaar lang filmt Niemeijer hem, elke maand en van seizoen tot seizoen. Weer of geen weer, Leo is altijd in zijn probleemloze toevluchtsoord te vinden.

La Villa (Robert Guédiguian) 

In een dorpje aan de kust bij Marseille komen Angèle, Joseph en Armand samen bij hun ernstig zieke vader. Sinds een familiedrama twintig jaar geleden is Angèle niet meer naar het dorp terug geweest. Nu vader Maurice een beroerte heeft gehad, komen verleden en heden samen voor de broers en hun zus. La Villa won de SIGNIS en UNIMED prijzen op het festival van Venetië waar de film tevens genomineerd werd voor de Gouden Leeuw.

Hostiles (Scott Cooper)

In 1892 gaat de legendarische kapitein Joseph J. Blocker ermee akkoord om een stervend hoofd van een indianenstam, Chief Yellow Hawk genaamd, terug te brengen naar zijn thuisplaats. De twee moeten een uiterst gevaarlijke tocht afleggen van een geïsoleerde legerpost in New Mexico tot de groene omgevingen van Montana. Tijdens hun tocht komen ze een jonge weduwe tegen, wier familie is uitgemoord. 

Finding Your Feet (Richard Loncraine)

Lady Sandra Abbott staat op de vooravond van haar pensioen. Ze ontdekt op een feestje dat haar man na veertig jaar huwelijk een verhouding heeft met haar beste vriend en zoekt onderdak bij de van haar vervreemde oudere zus Bif. Bif woont in een verpauperde woning in de binnenstad. Sandra verschilt totaal van haar uitgesproken vrijgezinde zus, die vaak dates heeft. Dat blijkt precies wat Sandra ook nodig heeft.

Isle of Dogs (2018)

Japan, nabije toekomst.  Hier is een uitbraak van hondenaanvallen aan de gang. Een corrupte burgemeester beslist dat alle honden naar Trash Island, een eiland vol afval, verbannen moeten worden. De twaalfjarige Atari Kobayashi reist naar deze plek, op zoek naar zijn huisdier Spots en komt daar in aanraking met een meute onder leiding van Rex. Het scenario is van Wes Anderson en Roman Coppola, zoon van Francis Ford Coppola. Zij schreven eerder ook al samen voor de Anderson-films The Darjeeling Limited en Moonrise Kingdom.

Western (Valeska Grisebach)

Verbluffende en zeer spannende film waarin alles anders verloopt dan je verwacht en die niet alleen thema's maar ook makers deelt met de film Toni Erdmann. Een groep Duitse bouwvakkers belandt in the middle of nowhere van landelijk Bulgarije. Ze moeten er een kleine waterkrachtcentrale bouwen, maar al snel verschuift alle aandacht naar de inwoners van het nabijgelegen dorpje. In de zinderende hitte van de zomer hangen machoconfrontaties, romantiek en hechte vriendschappen in de lucht. 

Utøya 22. Juli (Erik Poppe)

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Der Hauptmann (Robert Schwentke)

Hoe wordt een mens een monster? Als een Duitse soldaat, die gevlucht is omdat hij van desertie wordt verdacht, een officiersuniform vindt, weet hij te ontkomen door zich als officier voor te doen. Maar al snel neemt zijn nieuwe rol hem over. Deze film is losjes gebaseerd op het leven van de oorlogsmisdadiger Willi Herold, 'de Beul van het Eemsland'. Herold werd ten onrechte beschuldigd van desertie en ontkwam door een officiersuniform aan te trekken. In die rol sloten steeds meer soldaten bij hem aan.