DEFAULT MAINCONTENT Filmcursus

Filmcursus Filmmuziek

FILMCURSUS FILMMUZIEK - 2017

nog 3 maandagavonden in september 2017

De filmcursus is afgelopen maandag gestart met 35 deelnemers, er zijn nog plaatsen vrij, u kunt nu ook voor losse avonden reserveren.

In vier lessen gaat filmdocent Constant Hoogenbosch in op de geschiedenis en ontwikkeling van de filmmuziek.
Muziek heeft vanaf de begindagen van de film een belangrijke maar ook gespannen positie ingenomen. Naast het gebruik van bestaande muziek componeerden muzikale meesters in de loop van de twintigste eeuw ware hoogstandjes van filmmuziek die de status van de films naar een hoger plan tilden.

In de cursus besteden we aandacht aan de plaats van de score(=filmmuziek-composities) in de film, de geschiedenis en ontwikkeling van filmmuziek tot op heden en bespreken beroemde scores en thema's. Uiteraard komt er een keur aan toonaangevende componisten voorbij, worden hun verschillende stijlen en kenmerken besproken en bekijken we de werking van hun muziek in de film. De besproken filmmuziek varieert van breed uitgemeten symfonisch scores tot minimalistische synthesizer composities en van experimentele uitdagingen tot coole jazz.
Een en ander wordt geïllustreerd met prachtige beeld- en geluidsfragmenten en muziekstukken.

Baner _cursus
Data
04 september (19.00 - 21.00)
Les 1: Wat is filmmuziek, waarom filmmuziek en wat doet filmmuziek? Korte geschiedenis.

11 september (19.00 - 21.00) 
Les 2: De grote Hollywood componisten - Jerry Goldsmith en John Williams, maar ook aandacht voor James Horner, Hans Zimmer, Danny Elfman, John Barry, James Newton Howard en Ramin Djawadi.

18 september (19.00 - 21.00)  
Les 3: De revolutie van Ennio Morricone - zijn navolgers.

25 september (19.00 - 21.00) 
Les 4: Out of the box - componisten met een andere aanpak - Minimalisme en synthesizer met aandacht voor Maurice Jarre, John Carpenter, Tangerine dream, Brian Eno, Popol Vuh, Vangelis, Walter/Wendy Carlos, Louis en Bebe Baron en Michael Nyman, Philip Glass en Max Richter.

Kosten: Niet-leden: € 60,- Leden: € 50,- (De Spiegel en Cinesud)

Enkele lesavond € 15,-; Spiegelpashouders € 12,50

Indien u gebruik maakt van het kortingstarief, dient u  deze kortingskaart/-pas te laten zien bij aanvang van de eerste bijeenkomst. Een week voor aanvang van de cursus ontvangt u een reminder.

Wie is Constant Hoogenbosch?
Drs. Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met bijvakken Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Hoogenbosch is tevens werkzaam als docent Mediatheorie en docent Journalistiek aan het Rijn IJssel college in Arnhem en aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (Eye) in Amsterdam.