Zama

image description
  • Argentinië, Nederland, Spanje, 2017 / 120 minuten
  • Regie: Lucrecia Martel
  • Met: Daniel Giménez Cacho, Marina Nunes, Juan Minujin e.a.

deze film draait op:

  • Tickets

    Donderdag 7 juni / 20.00 uur

In wat later Paraguay wordt, wacht de Spaanse gezant Don Diego de Zama eindeloos op een brief van de koning voor zijn overplaatsing naar Argentinië. Hij heeft zijn vrouw en kinderen al jarenlang niet gezien en verliest langzaam de grip op de werkelijkheid. De brief lijkt maar niet te komen.

Zama is als hoge ambtenaar van het Spaanse rijk aan het eind van de 18de eeuw terechtgekomen in een rivierstadje in de binnenlanden van Zuid-Amerika. Hij wil niet inzien dat de wereld hem is vergeten.

De onvergelijkbare Lucretia Martel vertaalt de klassieke roman van Antonio di Benedetto uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. De hitte zindert, niets in de nederzetting lijkt stabiel, niemand is te vertrouwen.
Tegen de prachtige beelden van de exotische omgeving contrasteert het getergde gezicht van Zama getekend door afwisselend wanhoop, verwildering, uitputting en zijn afschuw jegens zijn persoonlijke situatie.

Zama toont eenzelfde starre klassenmaatschappij als de eerdere speelfilms van regisseuse Martel, La Nina Santa en La Mujer sin Cabeza , maar dan een paar eeuwen eerder. Tradities uit Europa worden verheerlijkt, ook al passen ze niet in het verzengende klimaat. Alle personages zijn gevangenen van hun maatschappelijke rol. Ze zijn hypocriet zonder het door te hebben, vastgelopen in halfslachtige goede bedoelingen. Martel vertelt geen klassiek opgebouwd verhaal, maar laat een koortsdroom zien: raadselachtig en hypnotiserend met een fascinerende geluidsband, een film waaraan je je rustig moet overgeven (K.H.)