The Teacher

image description
  • Tsjechië, 2017 / 102 minuten
  • Regie: Jan Hrebejk
  • Met: Zuzana Mauréry, Csongor Kassai, Ina Gogálová e.a.

deze film draait op:

Dat kunnen wij ons in Nederland moeilijk voorstellen: aan de leerkracht van je kind gunsten moeten verlenen omdat de cijfers anders zullen kelderen. En als dat overduidelijk is, doen de ouders van de andere klasgenootjes niets, ze vinden dat zo'n kind dan maar beter moet leren, net zoals de lerares heeft gezegd. Hierover gaat The Teacher, in het Tsjechoslowakije van 1983. Dat communisme niet de redding van de mensheid is, maar tot corruptie en uitbuiting leidt. Hoe het communistische regime alles en iedereen in zijn greep heeft.

Leerkracht Maria kan gunsten vragen aan de ouders van haar leerlingen. Niet voor niets, maar niet voor geld. Zo is bijvoorbeeld de een taxichauffeur, de ander kapster en dat heeft ze aan het begin van het schooljaar in een boekje genoteerd. Omdat ze als partijlid actief is in de lokale politiek, geniet ze daardoor bescherming. Ze maakt zich weinig zorgen als ouders van een leerling een klacht tegen haar hebben ingediend, want ze weet dat de schooldirectie weinig tegen haar zal ondernemen als de andere ouders hun mond houden.

Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen uit de jeugd van scenarioschrijver Petr Jarchovskýi. Het laat zien hoe gemakkelijk standpunten zich laten plooien rond het eigenbelang. Je kunt altijd recht praten wat krom is en van een beetje corruptie gaat niemand dood. (M.v.H.)