The Rider

image description
 • Verenigde Staten, 2017 / 103 minuten
 • Regie: Chloé Zhao
 • Met: Brady Jandreau, Lilly Jandreau, Tim Jandreau, Lane Scott

deze film draait op:

 • Tickets

  Zaterdag 2 juni / 20.00 uur

 • Tickets

  Zondag 3 juni / 14.00 uur

 • Tickets

  Maandag 4 juni / 20.00 uur

Hij heeft een prachtige naam, zeker voor een cowboy: Brady Blackburn. Hij is een getalenteerd paardentrainer en een grote opkomende ster in de rodeowereld. Maar mag je jezelf nog wel cowboy noemen als je niet meer kunt paardrijden?
Na een ongeluk komt de jonge Amerikaan in de lappenmand terecht, met een identiteitscrisis tot gevolg. Voor de machomannen in zijn omgeving is het een uitgemaakte zaak: Brady zal nooit meer in het zadel klimmen. Alleen zijn autistische zusje en zijn ernstig verlamde vriend Lane zien Brady's gevoelige kant. Samen met hen gaat hij op zoek naar een nieuwe identiteit. De dromen van de cowboy blijken niet zo gemakkelijk te temmen als zijn paarden.

Voor The Rider keerde de Chinees-Amerikaanse regisseuse Chloé Zhao terug naar het gebied waar zij haar speeldebuut 'Songs my Brothers Taught me' opnam: het Pine Ridgereservaat in Zuid-Dakota. Een bijna vergeten stuk Amerika, dat door de oprukkende moderne wereld zo langzamerhand in de verdrukking dreigt te raken.
Met een unieke mix van emotioneel drama en documentair-realisme, werpt The Rider een buitengewone blik in de wereld van de Indian Cowboys in Midden-Amerika. Wat The Rider zo bijzonder maakt is dat alle acteurs zichzelf spelen: zowel Brady, zijn vader, zijn zusje als zijn verlamde vriend.

Knap is dat Zhao een waargebeurd, klein menselijk drama aangrijpt om een groter verhaal over wilskracht en verlies te vertellen. Daarnaast weet ze een interessante link te leggen tussen lichamelijke en psychische pijn.

Op het Filmfestival van Cannes 2017 werd de film bekroond met de Art Cinema Award.(K.H.)