The Killing of a sacred Deer

image description
  • Verenigde Staten, 2017 / 121 minuten
  • Regie: Yorgos Lanthimos
  • Met: Colin Farell, Nicole Kidman, Alicia Silverstone e.a.

deze film draait op:

Verpletterende wraakthriller met Colin Farrell als charismatische chirurg die wordt gedwongen om een ongelooflijk offer te brengen nadat een tiener die hij onder zijn hoede heeft genomen, wel erg sinister gedrag gaat vertonen. Ook met Nicole Kidman.

Na het succes van zijn The Lobster speelt Colin Farrell opnieuw in een film van regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth, Alps). Met The Killing of a Sacred Deer (Beste Scenario in Cannes) maakte Lanthimos, zoals het hem betaamt, geen gewone wraakthriller maar eentje in de vorm van een metafysische, verpletterende tragedie waar niemand zijn schouders over op kan halen. Zijn klinische, verzorgde visuele stijl is maakt de impact des te groter.

Steven (Colin Farrell), een eminente chirurg, is getrouwd met Anna (Nicole Kidman), een gerespecteerde oogarts. Ze leiden een mooi leven met hun twee kinderen van 14 en 12. Maar Stevens leven begint uit elkaar te vallen als hij vriendschap sluit met Martin, een vaderloze 16-jarige jongen die hij onder zijn vleugels heeft genomen. Als Martin vervolgens hun hele wereld in de war schopt, wordt Steven gedwongen om een schokkend offer te brengen, anders zal hij alles verliezen wat hij heeft. The Killing of A Sacred Deer begeeft zich in een moreel niemandsland, waar een geheel eigen logica heerst.Wat maakt de films van Yorgos Lanthimos zo bijzonder?

Acteurs mogen van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos het script één keer doorlezen. Hij wil namelijk niet dat ze zich op hun rol voorbereiden. Het is een ongewone aanpak, die prachtige films oplevert, zoals The Killing of a Sacred Deer.

Dogtooth, Alps, The Lobster en The Killing of a Sacred Deer… Dit zijn de laatste vier films van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (1973). Een indrukwekkend kwartet waardoor hij in korte tijd – Dogtooth komt uit 2009 – een begrip is geworden onder filmliefhebbers. Wat maakt zijn films zo bijzonder?

Lees het antwoord van auteur Gerhard Busch en acteur Colin Farrell op vpro.nl.Pauline Kleijer ziet The Killing of a Sacred Deer als een moderne Amerikaanse variant op een Griekse tragedie. Lees haar recensie op volkskrant.nl50 jaar Arthouse Film in Heerlen


Ziet u hierboven geen filmpje? Klik dan hier.
Logo 50jr _arthouse