Sweet Country

image description
  • Australië, 2017 / 110 minuten
  • Regie: Warwick Thornton
  • Met: Hamilton Morris, Bryan Brown Sam Neill e.a.
  • Voorpremière in het kader van het International Film Festival Rotterdam (IFFR)

deze film draait op:

International Film Festival Rotterdam (IFFR) – een van de grootste culturele evenementen van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld – vindt dit jaar plaats van woensdag 24 januari tot en met zondag 4 februari 2018. Met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows is Rotterdam twaalf dagen lang een spannende, mondiale filmhoofdstad. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs. Kijk voor meer informatie op de website van het festival.

Tijdens IFFR Preview kunt u op woensdagavond 17 januari in Filmhuis De Spiegel de voorpremière zien van de prachtig gefilmde Australische western Sweet Country.

Witte Australiërs en Aboriginals onder één dak: even lijkt het te kunnen in het begin van Sweet Country. Sam en zijn vrouw Lizzie wonen en werken anno 1929 bij een vriendelijke boer, maar worden op goed vertrouwen uitgeleend aan een ex-militair die geen greintje eerbied blijkt te hebben voor mensen met een andere huidskleur. Sam moet hem uit noodweer zelfs doodschieten en omdat een wraakkogel waarschijnlijker lijkt dan een eerlijk proces, vlucht hij met Lizzie de Australische outback in.

Dat mag misschien klinken als de opzet van een beklemmende achtervolgingsthriller, maar regisseur en cameraman Warwick Thornton (Samson and Delilah) maakt er iets heel anders van. Een verstilde, fraai geschoten western, waarin personages hun eigen persoonlijke geschiedenis krijgen dankzij geluidloze beeldflarden die kort voor- of achteruit in de tijd springen. Effectief verteld, zodat er intussen veel ruimte overblijft voor bespiegelingen op een maatschappij waarin gerechtigheid het moet afleggen tegen wederzijds wantrouwen.

Prijzen
Venice Film Festival 2017: Winnaar Special Jury Prize
Toronto International Film Festival: Winnaar Platform Prize
London film Festival 2017: Selectie Official Competition
50 jaar Arthouse Film in Heerlen


Ziet u hierboven geen filmpje? Klik dan hier.
Logo 50jr _arthouse