Silent Ones

image description
  • Hongarije, Nederland, 2013 / 97 minuten
  • Regie: Ricky Rijneke
  • Met: Orsi Tóth, Fatih Dervisoglu, Roland Rabá e.a.
  • Limburgse Premiere i.s.m. Cinesud

deze film draait op:

Silent Ones, het speelfilmdebuut van het jonge Nederlandse regietalent Ricky Rijneke, is een onder je huid kruipend drama. De langgerekte, niet-chronologisch vertoonde scènes zijn voor meerderlei uitleg vatbaar. Is het een (angst)droom, fantasie, realiteit of spelen de gebeurtenissen zich af in een schemerwereld tussen leven en dood?

Na een, blijkbaar ernstig, ongeluk komt de hoofdpersoon bij. Deze Csilla (uitstekende rol van de Hongaarse Orsi Tóth) klimt met moeite uit haar auto, die op zijn kop in een weiland ligt. Hoe lang geleden het ongeluk plaatsvond, is de kijker, noch Csilla bekend. Nadat ze wat wankele passen heeft gezet, zakt ze weer in elkaar. Een oorverdovende stilte houdt haar gezelschap...

Orsi Tóth houdt de kijker de hele film lang in haar greep. Dat is erg knap, omdat er nauwelijks dialogen zijn én omdat onduidelijk is wat werkelijkheid is en wat zich in haar brein afspeelt. De flarden van gedachten die wel door haar uitgesproken worden, op fluisterende, soms gejaagde, urgente toon, trekken je mee haar hoofd in. Met haar blik, haar gelaatsuitdrukking en lichaamshouding legt ze een wereld aan zielenleed bloot. Ook haar jonge tegenspeler Fatih Dervisoglu maakt indruk.

Naast de acteerprestaties drijft Silent Ones op een sterke visuele stijl. De Hongaarse actrice, evenals het schip, de colonne vrachtwagens en de mistige weilanden, worden schitterend in beeld gebracht door uitgedachte composities. De subtiele soundtrack voorziet de film van een prachtige onder¬stroom. Silent Ones is een mooie reflectie op het verlies van een dierbare, op de verwerking van een trauma of de zachte weg naar de verlossende dood. Een film om stil van te worden (J.S.).