Lumiere! L'Aventure Commence

image description
  • Frankrijk, 2017 / 90 minuten
  • Regie: Thierry Frémaux
  • Met: Auguste Lumière, Louis Lumière

deze film draait op:

  • Tickets

    Maandag 28 mei / 20.00 uur

Thierry Frémaux, directeur van het filmfestival van Cannes, heeft van 108 films van de broers Lumière een documentaire gemaakt en van commentaar voorzien. Hij maakte een selectie van onbekende en wereldberoemde meesterwerken van de broers Lumière en hij neemt ons mee naar het begin van de cinema.

In 1895 vinden de broers Lumière de cinematograaf uit en draaien ze de allereerste films. Al doende leren en ontdekken ze de verschillende facetten van het filmen, zoals regie, travelling, trucage of remake.

Auguste en Louis Lumière waren uitvinders, en de cinematografie was hun bekendste en beroemdste uitvinding. Thierry Frémaux levert hiermee het bewijs, door een keuze van 1422 films te laten zien.

Voordat hij voor het filmfestival van Cannes werkte, zocht hij als vrijwilliger al films voor het Institut Lumière, later heeft hij de Lumièrefilms bekeken en nogmaals bekeken en gerestaureerd en van commentaar voorzien, zodat elke kijker geraakt kan worden en kan genieten van de beelden. Tegenwoordig is hij directeur van het Institut Lumière in Lyon.

Vroeger dacht men, dat kort na de uitvinding van de cinematografie, de cinema twee richtingen uitging: die van de documentaire van de broers Lumière, en die van de fictie, van Mélies. Maar Frémaux toont al met de eerste film aan (La Sortie des Usines Lumière), dat het in scene is gezet, omdat de camera op de beste plaats staat, en niet zomaar ergens.

Smullen voor de filmliefhebber. Laat je verbazen, ontroeren en amuseren door Frémaux. Beelden die ons een bijzondere blik gunnen op het Frankrijk van toen en de wereld die zich openstelt voor de twintigste eeuw. (M.v.H.)