Foxtrot

image description
  • Duitsland, Frankrijk, Israël, 2017 / 114 minuten
  • Regie: Samuel Maoz
  • Met: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray e.a.

deze film draait op:

  • Tickets

    Donderdag 31 mei / 20.00 uur

  • Tickets

    Vrijdag 1 juni / 20.00 uur

De Israëlische regisseur Samuel Maoz ergerde zich in 1994 toen zijn dochtertje zich weer eens versliep. In plaats van een dure taxi te bellen, moest ze voor straf maar eens de bus nemen, zoals iedereen. Twintig minuten later hoorde hij op de radio dat haar bus, lijn 5, door een zelfmoordterrorist was opgeblazen, een aanslag waarbij 22 doden vielen. Pas een uur later ontdekte hij dat zijn dochter de bus had gemist. Dat uur van totale paniek is het dramatische uitgangspunt van Foxtrot, waarmee het 74ste filmfestival van Venetië een onomstreden meesterwerk in huis heeft: een gewaagd, brilliant gestileerd drieluik over Israël, rouw en karma.

In deel één van deze Griekse tragedie krijgt architect Michael Feldman te horen dat zijn dienstplichtige zoon Jonathan is gesneuveld. Feldmans smaakvol kale appartement in Tel Aviv verandert in een oogwenk in een galmend horrorpaleis waar het leger zich routineus naar binnen werkt. Echtgenote Dafna wordt platgespoten, Michael krijgt een militair begrafenisarrangement door de strot gedouwd. Elk uur een glas water drinken. Sterkte verder.
Na een tweede, verpletterende wending ontsteekt de verdoofde Michael in razernij; vervolgens danst Foxtrot lichtvoetig richting surrealisme.

We belanden bij zoon Jonathan, een getalenteerd striptekenaar, op een verlaten checkpoint in Noord-Israël. Aardige jongens die vanuit een in de modder wegzakkende container verveeld Arabische passanten terroriseren.
Dan volgt een nieuwe shock en een terugkeer naar Tel Aviv, waar het gezin Feldman door de rouw danig blijkt omgeploegd. (K.H.)

lees hier het interview dat VPROcinema maakte met de regisseur.