Daughters of the Dust

image description
  • Groot-Brittannië, Verenigde Staten, 1996 / 112 minuten
  • Regie: Julie Dash
  • Met: Cora Lee Day, Alva Rogers, Trula Hoosier e.a.
  • Gerestaureerde klassieker

deze film draait op:

Julie Dash was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een speelfilm maakte die werd uitgebracht in de Verenigde Staten. Ze schreef het script naar aanleiding van verhalen over haar eigen familie en liet zich inspireren door literatuur van Afro-Amerikaanse schrijvers. Ze vertelt dit verhaal vanuit het perspectief van een nog ongeboren baby.

De film is het verhaal van de nazaten van plantagewerkers op de eilanden voor Zuid-Carolina: zij maken zich op voor de reis naar de grote industriesteden in het noorden van de VS, zo rond 1900. Voordat ze vertrekken houden de families een grote picknick op het strand en langzaam ontvouwen zich de onderlinge verhoudingen en de achtergronden van de gemaakte keuzes.

Dash toont strenge matriarchen en losbandige en sterk gelovige dochters, kinderen en kleinkinderen. Een aantal familieleden blijkt niet meer onder de levenden: heden en verleden lopen dooreen. Dashs poëtische portret van de authentieke Gulah-cultuur is door de Library of Congress uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Deze film was tevens een belangrijke bron van inspiratie voor Beyoncés videoalbum Lemonade uit 2016. (K.H.)